Jdi na obsah Jdi na menu

Vývojové fáze štěněte

Časové úseky vývoje štěňat nejsou pevně stanoveny a mohou se mírně odlišovat.

 

0-10 dní

Štěně má zavřené oči, neslyší a orientuje se pouze slabým čichem a hmatem. Zhruba 18 hodin spí a zbylý čas věnuje hledání potravy u feny. Štěně se neumí postavit ani chodit a pohybuje se plazením.

Nelze hledat jednoznačnou souvislost mezi porodní váhou štěněte a jeho velikostí v dospělosti. I štěně s nižší porodní hmotností může být posléze největším z vrhu, neboť příčina jeho nižší hmotnosti může spočívat v méně vhodném uložení plodu v děloze.

Vývoj porodních přírůstků štěňat je důležité sledovat pro posouzení mléčnosti – co do množství i kvality. V optimálním případě štěně během prvních 7-9 dní života dosáhne dvojnásobku své porodní váhy.

 

10-14 den

Okolo desátého až čtrnáctého dne se otvírají oči, ale trvá ještě další týden až dva než štěně skutečně dobře vidí.  

 

2-3 týden

Mezi druhým a třetím týdnem začínají fungovat sluch a čich, štěně začíná chodit. Od třetího týdne lze začít s příkrmem – kašovitou stravou. Většina fen, vedena původním instinktem, vyvrhuje štěňatům natrávenou potravu.

 

4-7 týden

Mezi čtvrtým až sedmým týdnem stáří štěněte probíhá velmi důležitá fáze vtiskávání. Právě v tomto období štěně potřebuje intenzivní styk s lidmi, aby si člověka vtisklo jako příslušníka své smečky.

 

Odběr

Než si budete moci převzít své štěňátko, musí nejprve proběhnout kontrola vrhu, která se provádí od šestého týdne věku štěňat. Dále je nutné dodržet doplňující vyhlášku Zákona na ochranu zvířat proti týrání, jež stanoví 50 dní jako minimální věk pro odběr štěněte. Dle mého názoru je věk 7 týdnů pro odběr štěněte středoasiata ideální, neboť pak u nového majitele štěně prožívá část období rané socializace (vtiskávání), což je nejvhodnější období k přivykání štěněte na člověka - fixaci na nového pána a jeho rodinu.