Jdi na obsah Jdi na menu

Odpovědnost za psa

19. 4. 2017

Napadení člověka

rozsudek-areal.jpg

Pokud Vám pes uteče a způsobí někomu škodu bude soud posuzovat i skutečnost, zda útěky psa byly opakované.

Zavinění autonehody

 

Každému majiteli psa je asi zřejmé, že je odpovědný za škodu, kterou jeho čtyřnohý přítel způsobí. Přesto lze však v soudních rozhodnutích nalézt případ, kdy okresní i krajský soud neuznaly majitele psa odpovědného za způsobenou škodu a k obratu došlo až rozhodnutím Nejvyššího soudu České republiky.

Fena německého ovčáka byla chována na oploceném pozemku v kotci s podezdívkou, který byl opatřen pletivem do výše 160 cm. Nikdy předtím se nesnažila utéci a byla povahově mírná a hodná - utekla proto, že prokousala kotec a podhrabala plot pozemku. Tak došlo k tomu, že dne 3.1.2002 volně pobíhala po silnici č. 611 v Poděbradech a způsobila dopravní nehodu, při níž byla usmrcena. Řidič vozidla se následně domáhal uhrazení vzniklé škody na vozidle. Okresní soud v Nymburce rozsudkem ze dne 13. 11. 2002, č. j. 6 C 382/2002 - 36 žalobu zamítl - dospěl k závěru, že žalovaný za vznik škody na vozidle žalobce neodpovídá, neboť povinnost dozoru nad chovaným zvířetem neporušil - učinil dostatečná opatření proti jeho úniku. 

Poškozený řidič se odvolal ke Krajskému soudu v Praze, který dne 22. 1. 2003, rozsudkem č. j. 26 Co 452/2002-49 rozsudek soudu prvního stupně potvrdil. Řidič se znovu odvolal a případ tak skončil u Nejvyššího soudu České republiky.

rozsudek-autonehoda.jpg